Køb billet til byvandring


Køb billet til en byvandring


Nyhavn, Slotsholmen, Vesterbro, Frederiksstaden har været på programmet i september og oktober. Aarhus i oktober og november 2019.


 I 2020 begynder sæsonen i april i Aarhus og straks efter i København.
18.4.2020 kl. 11:00-12:30: Var der racisme i Aarhus i 1920?


Historien om en farverig vestinder i byen. Tjener og restauratør James Thompsons vej fra Sankt Croix til Aarhus, om hans arbejdsliv, værtshuse, hoteller, familie og bøvl med myndighederne.


Mødested: Østergade foran Salling. Turen slutter i Jægergårdsgade og varer knap 1½ time.


Byvandringen koster kr. 120. Du kan tilmelde dig byvandringen i Aarhus ved at betale på MobilePay 31 61 61 48 (obs: telefonnummeret er inaktivt frem til 19.3.), eller du kan aftale nærmere pr. mail på p.nielsen1000@gmail.com.


Afmelding senest to dage før.


22.4.2020 kl. 11:00-12:45: Sofie Kielberg. En værtshusholderske i Nyhavn.

 

Vi skal høre historien om en kvinde, der efter en tid som tjenestepige på Fyn bliver værtshusholder i København på en række forskellige adresser. Vi besøger nogle af stederne og hører om en enlig kvindes liv, om sømænd og andre kunder, hendes børn og børnebørn, der ind imellem bor hos hende, om logerende og naboer. Vi skal selvfølgelig også høre, hvad man kunne indtage i hendes beværtninger i årene 1870-1908. Det er altså historien om Nyhavnskvarteret ud fra værtshusholderskens liv.
22.6.2020 kl. 11:00-13:00: Sømænd, købmænd og sorte tjenestefolk i Frederiksstaden.Vi udforsker kolonihistorien i kvarteret omkring Amalienborg, hører om plantager, tjenestefolk, der lever som slaver i Danmark, og fornemme palæer.

Mødested: Vestindisk Pakhus, Toldbodgade 40, ud mod vandet


22.6.2020 kl 14:00-16:00: Kolonihistorien set fra Christianshavn ud fra huse, skulpturer og skæbnefortællinger.

Mødested: Christianshavns Torv 2, under uret
Byvandringer i København: Nyhavn, Frederiksstaden, Slotsholmen, Vesterbro go Christianshavn, og i Aarhus kan bestilles pr. mail: p.nielsen1000@gmail.com.


Se Aarhus Folkeuniversitet for byvandringer i maj i København


.

Læs mere om byvandringerne i teksten herunder. Arrangér en byvandring for en forening, virksomhed eller for familien ved at skrive til p.nielsen1000@gmail.com.Januar, februar og marts 2020


Byvandringer og ørundture på Sankt Thomas og Sankt Jan i det tidligere Dansk Vestindien - arrangeret gennem Stjernegaards Rejsebureau.


21-22.3.2020 Historiske Dage i København. Jeg er tilstede ved Københavns Byvandrerlaugs stand.


Konger, slaver, sukker og sømænd på Slotholmen. Kolonihistorien oplevet fra magtens centrum


På denne lille ø midt i København var magtens centrum for koloniseringen i Indien, Afrika og Vestindien, og ind imellem kom folk fra kolonierne til selve Slotsholmen. Historien om mennesker, politik og verdenshandel fortælles foran de bygninger, hvor der er foregået små og store afsnit i historien. Vi skal høre om kolonipolitik fra Christian 4. tid og frem til salget af Dansk Vestindien i 1917, om handelsvarer og nogle af de indere, afrikanere, vestindere og grønlændere, der igennem tiden har besøgt Slotsholmen. Hvem var de sorte sømænd, der i 1914 jævnligt gik ind og ud af døren til Finansministeriet, og hvem var det, der i 1700-tallet som voksne blev døbt i Slotskirken? Vær med til at grave ned i kolonihistorien


.

Adelsfolk, købmænd og sorte slaver i Frederiksstaden


Byvandringen begynder ved Vestindisk Pakhus, på havnekajen. Det handler om kolonier og verdenshandel, og vi skal høre om skibe, handelsvarer og penge, om købmænd, embedsmænd og deres familier, om slavedrengen Hans Jonathan og hans mor Emilie Regina og andre sorte vestindere, der som slaver kom til Frederiksstaden, - om kongerne og meget mere.


Byvandring i Faaborg


Kom og hør om skippere, håndværkere og arbejdsfolk, kunstmalere og industrifolk, huse og begivenheder undervejs på gåturen gennen den sydfynske købstad fra byporten til kunstmuseet

Rundvisning i Horne rundkirke ved Faaborg


De fire af landets rundkirker, på Bornholm, er kendt af mange, men den sydfynske uden for Faaborg er mindre kendt. Det er imidlertid et af de mest ejendommelige bygningsværker og en af de største landsbykirker i landet. Her kan fortælles 900 års kirkehistorie og lige så mange års håndværkshistorie - om murerarbejde, tømrerarbejde og så videre. Og indenfor kommer vi tæt på kunsthistorien og den ypperste smag for 200 år siden, men vi bliver også mindet om den sociale opdeling af befolkningen i det store landsogn.

Arrangér en byvandring for en forening, virksomhed eller måske for familienForedrag og byvandringer for grupper - for eksempel foreninger, virksomheder, menighedsråd eller familien - bestilles pr. mail: p.nielsen1000@gmail.com


Se emner for byvandringer ovenfor og emner for foredrag ved at klikke på "foredragsemner" i bjælken foroven.