Kirkeforedrag

Kirkerne i Danmark

- viden om landets historie i 900 år

Kirkernes kulturskatte


- Et eller flere foredrag eller et undervisningsforløb med mulighed for udflugt til en nærliggende kirke.


Egner sig som et kursusforløb til menighedsråd, der vil skærpe bevidstheden om den kulturhistoriske side af menighedsrådets ansvarsområde. Eller til kirkens foredragsaften.Inspiration:

Kirkebygningerne, inventaret og kalkmalerierne fortæller os 900 års historie. Fra de ældste danske kirker til i dag. Det drejer sig om de væsentlige kulturværdier og den historiske viden, der knytter sig til kirkerne over hele landet.

Bygninger, der vidner om håndværkshistorien igennem århundrederne.

Folkekunst og den ypperste europæiske kunst, der viser os opfattelsen af kristendommens kernefortællinger.

Gamle urværker, der gemmer på hemmeligheden om den teknologiske udvikling, og som i dag står og ruster i kirketårnene rundt omkring.

Undervejs rejses en række fremadrettede spørgsmål. Hvordan sikres værdierne? Er de gamle kirker ved at blive kulturhistoriske museer, mens nogle af de nyeste kirker kan måle sig med museer for moderne kunst? Ind imellem hører vi, at man overvejer at lukke en kirke eller ophøre med at afholde gudstjeneste. Hvad bliver så kulturværdiernes fremtid?

Foredrag og undervisning sigter mod at give et overblik og en vis dybtgående viden og ledsages af billeder fra alle egne af landet og fra gamle såvel som nye kirker.


 

Et forløb kunne for eksempel være over tre gange eller en lørdag med disse tre emner:


1 kirkebygningerne - deres materialer og vedligeholdelse


2 inventar og udsmykning – malerkunst, billedhuggerarbejder og kalkmalerier


3 sikringen af kulturværdierne – gudstjenesterum og nationalt skatkammer


 

Så forskellige kirker - foredrag, hvor vi med billeder kommer hele landet rundt og ser på store og små kirker, røde og gule kirker, nye og gamle kirker. Og næsten aldrig er vi i tvivl om, at det er en kirke. Lær landets kirker bedre at kende og få eventuelt et mål for en kommende udflugt.Sikringen af kirkernes kulturværdier - foredrag:

Gennemgang af de formelle, lovgivningsmæssige forhold omkring bevaring og sikring af de kulturhistoriske værdier i en kirke. Hvem er myndighederne, og hvem er Folkekirkens konsulenter? Se i øvrigt ovenfor under kirkernes kulturskatte om det mulige indhold.


 

Foredrag med særligt fokus på blytag, tårnur og andre emner kan aftales.

 

Sydfyns kirker

Foredrag om Sydfyns kirker og rundvisninger kan arrangeres - til for eksempel Diernæs, Horne og Øster Skerninge kirkerHorne kirke er Fyns eneste rundkirke og en perle blandt vores landsbykirker. Den er interessant ved en spændende bygningshistorie, der rummer viden om mange århundreders håndværk og materialer, desuden et usædvanlig stort kirkerum med et helstøbt interiør fra begyndelsen af 1800-tallet, en lang historie som herregårdskirke og mange andre fine og lærerige detaljer.
 

Per Nielsen


Foredragsholderens interesse for og viden om kirker går tilbage til studietiden - uddannet ved redaktionen af værket Danmarks kirker, siden kirkekonsulent ved Nationalmuseet med opgaver i hele landet og i den forbindelse underviser for kirkefunktionærer i sikringen af de historiske værdier i kirkerne. Tilbyder foredrag, undervisning og rundvisninger. Kontakt pr. mail: p.nielsen1000@gmail.com